#WijstoppenCETA campagne Milieudefensie van start

Den Haag, 3 september 2019 - Samen met boerenorganisaties, de FNV en andere leden van het Handel Anders! netwerk lanceerde Milieudefensie vanochtend haar #wijstoppenCETA campagne voor de Tweede Kamer in Den Haag. De van reces teruggekeerde kamerleden hebben we onze zorgen over CETA weer vers in het geheugen geprent:
* Geschillenbeslechting (ICS) die onze rechtstaat ondermijnt en compleet onnodig is, in Canada en Nederland kunnen ondernemers met een geschil met de overheid gewoon naar een onafhankelijke rechter
* De dreiging met miljardenclaims op beleidsmakers die bijvoorbeeld de milieuwetgeving willen aanscherpen vormt een gevaar voor onze democratie en geldt alleen voor buitenlandse bedrijven, wat oneerlijke concurrentie voor het Nederlandse #MKB oplevert
* Ook de klimaatdoelstellingen van Parijs en de Sustainable Development Goals (SDG's) zijn niet gediend met #CETA, vanwege de druk die dit handelsverdrag oplevert voor het milieu, dier en de rechten van werknemers.

Wil je meedoen met deze #CETA campagne? Check: www.wijstoppenCETA.nl

Wat betekent het wegstemmen van CETA voor andere handelspartners van de EU?

Volgens sommigen is CETA een nieuw model voor eerlijke wereldhandel. Een gouden standaard. Maar CETA kan juist slecht nieuws betekenen voor mensen in Vietnam, Mexico, Indonesië en nog veel meer landen. De EU wil ook met deze landen handelsverdragen, met net zulke sterke bescherming voor multinationals en net zulke zwakke afspraken over duurzaamheid.

Vakbonden, boerencoöperaties, vrouwenorganisaties en anderen strijden in ontwikkelingslanden voor eerlijker loon, landrechten of minder milieuvervuiling. Maar de kans dat ze daarin slagen, zal kleiner worden als Europese multinationals de macht krijgen om dat soort verbeteringen te bestrijden met hetzelfde claimsysteem als in CETA zit.

Als we CETA wegstemmen, dan wordt de kans ook groter dat we deze en andere landen kunnen helpen voorkomen dat onze multinationals daar nog meer de dienst gaan uitmaken.