Veel steun voor motie om Energy Charter Treaty te verlaten

Een stemming over een motie om het Energy Charter Treaty te verlaten haalde vandaag in de Tweede Kamer geen meerderheid, maar kon wel rekenen op brede steun.

Vorige week boden Handel Anders!, Milieudefensie, FNV, De Goede Zaak en SOMO 1 miljoen handtekeningen van EU-burgers aan tegen het vervuilende Energy Charter Treaty aan de Tweede Kamer. Vijf Kamerleden waren erbij om de petitie in ontvangst te nemen: Raoul Boucke van D66, Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren, Renske Leijten van de SP, Tom van der Lee van GroenLinks en Joris Thijssen van D66. Op de achtergrond schitterde een metershoge fossiele dinosaurus.

Het Energy Charter Treaty faciliteert en beschermt (fossiele) energie-investeringen en geeft investeerder een middel in handen om staten aan te klagen bij gewijzigd beleid. Nederland is dit jaar tweemaal aangeklaagd door energiebedrijven als gevolg van de kolenwet, die energie-opwekking door kolenstook uitbant. Het betreft twee claims van samen ruim 2 miljard – geld dat ook besteed kan worden aan de groene energietransitie, zoals de isolatie van woningen en groene banen.

Woordvoerder Handel Jasper van Dijk (SP) diende naar aanleiding van de actie een motie in die de regering oproept om uit het Energy Charter Treaty te stappen, samen met PvdA, GroenLinks, PvdD en BBB. De motie haalde geen meerderheid, maar kon wel op steun rekenen van de SP, GroenLinks, BIJ1, VOLT, PvdA, PvdD, ChristenUnie, Omtzigt, BBB en de PVV - 60 zetels in totaal.

Handel Anders! gaat zich komende tijd volop inzetten om een politieke meerderheid te creëren tegen het Energy Charter Treaty. Dat kan echter alleen met genoeg druk van onderop. Help je mee? Verspreid dan de petitie en hou onze website in de gaten voor het laatste nieuws!

Foto's: Milan Tettero