Reactie op de EU-CELAC-Top en EU-Mercosur

Brussel, 18 juli 2023- Een coalitie van meer dan 450 organisaties uit Latijns-Amerika en Europa, waaronder vakbonden, boerenorganisaties, sociale bewegingen, dierenactivisten en milieuactivisten, bekritiseerden vandaag de aankondiging door de leiders van de EU- en de Mercosur-landen tijdens de EU-CELAC top dat ze ernaar streven om openstaande kwesties op te lossen en het handelsverdrag tussen de EU en de Mercosur voor het einde van 2023 af te sluiten:

 

Juan Lovera, coördinator Handel Anders: “EU-Mercosur is een neokoloniaal verdrag dat de positie van de Mercosur als leverancier van grondstoffen voor de Europese industrie verder zal bevestigen. Het laatste wat de Mercosur nodig heeft is nog meer ongelijkheid, verdere deïndustrialisatie, en nog meer ontbossing. Maar dat is wel wat EU-Mercosur met zich meebrengt. Het verdrag is een goed voorbeeld van “business as usual”, en “business as usual” heeft ons tot de rand van de afgrond gebracht. We moeten nu schakelen als we deze planeet bewoonbaar willen houden.”

 

Fernando Hernandez, Senior Trade and Investment Policy Officer, Both ENDS: “De EU-Mercosur vertegenwoordigt business as usual. De stem van cso's uit zowel het Mercosur-gebied als Europa wordt systematisch genegeerd. De overeenkomst stuurt aan op economische liberalisering en laat de kans liggen om samen met Mercosur-partners te werken aan oplossingen die goed zijn voor het klimaat en de mensen.”

 

Guus Geurts, Coördinator van de Landbouwcoalitie voor Rechtvaardige Handel: “Wij wijzen dit verdrag ook af.  Een afwijzing van dit verdrag biedt eindelijk een kans voor alternatieven die boeren wereldwijd eerlijke prijzen zal bieden voor zo milieu- en diervriendelijk mogelijke producten. Wij hebben handelsbeleid nodig dat gebaseerd is op voedselsoevereiniteit en zo groot mogelijke Europese zelfvoorziening.”

 

Achtergrond

Op 17 en 18 juli kwamen de staatshoofden en regeringsleiders van de EU, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied samen. Voor het eerst in acht jaar vond er weer een EU-CELAC top plaats in Brussel.

 

Parallel aan de start van de top, op maandag 17 juli, bouwden en sloopten activisten van meer dan 50 maatschappelijke organisaties een gigantische drie meter hoge “EU-Mercosur Greed Jenga Tower” voor het Europees Parlement in Brussel uit protest tegen het handelsverdrag en om beleidsmakers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan op te roepen de onderhandelingen stop te zetten, in het belang van mens, dier en planeet. Afbeeldingen voor gebruik zijn hier toegankelijk

 

Nog eind mei had de Europese Commissie deze top aangeprezen als een belangrijke mijlpaal voor de handelsbesprekingen tussen de EU en de Mercosur, die al meer dan 20 jaar aan de gang zijn. Sinds Luiz Inácio Lula da Silva in januari 2023 president van Brazilië werd, zijn de onderhandelingen achter gesloten deuren gericht op een inlegvel over duurzaamheid bij het verdrag. Een ontwerp van de bijlage is gelekt in maart 2023.

 

De voorgestelde EU-Mercosur-deal ligt onder vuur van verschillende regeringen en parlementen, boeren, vakbonden, en het maatschappelijk middenveld aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. De deal wordt gezien als een ramp voor de lokale landbouw, natuur, arbeiders, lokale industrie, mensen- en dierenrechten, biodiversiteit en het klimaat. Uit beoordelingen van verschillende organisaties blijkt dat lagere tarieven en controles op producten als auto-onderdelen, pesticiden uit Europa, en rundvlees en gevogelte uit Zuid-Amerikaanse landen de toch al alarmerende snelheid waarmee de natuur wordt vernietigd, zal verhogen.

 

Een recente juridische analyse toonde aan dat de poging van de Commissie om het handelsverdrag tussen de EU en Mercosur te "splitsen" - om het 'handelsgedeelte' van het verdrag goed te keuren zonder de unanieme steun van de EU-lidstaten en zonder nationale ratificatie door parlementen in de hele EU - een schending zou zijn van het onderhandelingsmandaat dat de EU-lidstaten aan de Commissie hebben gegeven. Meer dan 200 organisaties roepen beleidsmakers op om op te komen voor de democratische controle over handelsverdragen en zich te verzetten tegen de buitensporige pogingen van de Europese Commissie om de oppositie te omzeilen.