Nederland stapt uit het Energy Charter Treaty!

Nederland stapt uit het Energy Charter Treaty (ECT). Dat werd gisteren duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer bij monde van klimaatminister Jetten. Volgens Jetten is het gemoderniseerde ECT, waarover de ECT-leden op 22 november zullen stemmen, niet in lijn met de doelstellingen van Parijs. Jetten stapt bij voorkeur met zoveel mogelijk gelijkgezinde landen uit het verdrag.

Deze stap is een enorme overwinning voor alle activisten, ngo’s, vakbonden, wetenschappers, politici en vele anderen die jarenlang tegen het ECT gestreden hebben. Het verdrag bevat een ISDS-clausule waarmee investeerders staten kunnen aanklagen als beleid hun winsten zou ondermijnen en vormt daarmee een directe bedreiging voor ambitieus klimaatbeleid. Het is mede te danken aan de vele acties, campagnes, beleidsbrieven, gesprekken en andere inspanningen vanuit internationaal samenwerkende organisaties dat het kabinet nu tot hetzelfde inzicht is gekomen.

De aangekondigde Nederlandse exit volgt na een soortgelijke aankondiging van Polen en Spanje om uit het ECT te stappen. De vraag is nu of de EU wel een meerderheid kan halen om het gemoderniseerde verdrag te ratificeren namens de lidstaten, en of dit überhaupt mogelijk is wanneer lidstaten uit het ECT stappen.

Het is nu wachten op een brief van minister Jetten aan de Kamer over de verschillende opties voor Nederland om uit het verdrag te stappen. Handel Anders! volgt de ontwikkelingen op de voet en staat klaar om in actie te komen!

Foto: Anjo de Haan