Lokale zaken in het geding door CETA

Amsterdam - 15 oktober 2019

Op 2 december as. zal het Nederlandse parlement waarschijnlijk besluiten of het instemt met het vrijhandels- en investeringsverdrag #CETA dat de EU met Canada heeft gesloten. Dit verdrag brengt grote beperkingen en risico’s met zich mee voor veel van de 355 Nederlandse gemeenten en de 12 provincies van Nederland.

CETA legt overheden beperkingen op als het gaat om het reguleren van publieke voorzieningen of het beschermen van mens, dier, milieu en klimaat. Met name Canadese en Amerikaanse bedrijven die actief zijn in Nederland kunnen overheden in de weg staan bij het uitvoeren van hun democratische bevoegdheden en taken. Als overheden zich niet aan die beperkingen houden, dan riskeren zij forse schadeclaims die buiten de nationale rechtspraak om worden toegekend.

Vakbond FNV, Milieudefensie en Handel Anders! schreven Lokale zaken in het geding door CETA voor de volksvertegenwoordigers van lokale en provinciale overheden. We willen hen hiermee informeren over de gevolgen van een handelsverdrag voor de lokale democratie.

U heeft nu nog de kans om invloed op CETA uit te oefenen, bijvoorbeeld door het Nederlandse parlement op te roepen niet akkoord te gaan met het huidige verdrag. Stuur dit rapport door naar jouw raadslid of statenlid en vraag hen goed op de lokale democratie te passen!