Internationale actie tegen EU-Mercosur

Honderden maatschappelijke organisaties spreken zich vandaag uit tegen het EU-Mercosur verdrag tijdens een internationale actiedag. Zij roepen landen op om zich tegen het verdrag te keren en te werken aan een eerlijke en duurzame handelsrelatie met de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay). De timing van de actiedag is niet toevallig: vandaag komen de handelsministers bij elkaar om het over de voortgang van het verdrag – dat nog uit de vorige eeuw stamt – te hebben, dat zich in de eindfase bevindt. Volgens de organisaties is het de hoogste tijd voor een U-bocht in het Europese handelsbeleid om ervoor te zorgen dat mens, dier en milieu niet de dupe worden van dit verdrag.

Recent lanceerden 450 maatschappelijke organisaties vanuit de EU en Mercosur-landen een internationale coalitie die zich verzet tegen het EU-Mercosur verdrag. Hun statement is al ruim 2 miljoen keer getekend. De coalitie maakt glashelder wat er mis is het EU-Mercosur verdrag: het vormt een bedreiging voor de lokale gemeenschappen en biodiversiteit in Latijns Amerika, leidt tot nog meer ontbossing, vernietigt banen in de Mercosur-landen en verstevigt de belangen van de agribusiness ten koste van gezinsbedrijven in de landbouw. Daarom roept ook Handel Anders! namens de internationale coalitie op: stop dit verdrag en maak een draai van 180 graden om eerlijke en duurzame handel een kans te geven!

De Handel Anders! coalitie werkt momenteel aan een Nederlandstalige publicatie over EU-Mercosur. Hou onze website in de gaten voor het laatste nieuws!