Eerste ISDS claim in het Koninkrijk der Nederlanden

8 oktober 2019 - Willemstad

De Banco del Orinoco uit Venezuela dient een ISDS-claim in tegen Nederland, of beter gezegd het Koninkrijk der Nederlanden: Curaçaose overheidsmaatregelen zouden de bank in hun investeringen schaden, daarom beroept de bank zich op een bilateraal investeringsakkoord tussen Venezuela en het Koninkrijk der Nederlanden. De overheidsmaatregelen volgden op malafide praktijken van Orinoco, uiteenlopend van ernstige overtreding van anti-witwas, en -terrorisme-regelgeving tot valsheid in geschriften.

50 jaar nadat Nederland het ISDS-claim systeem uitvond, werd recentelijk al de eerste dreiging met een ISDS-claim voor de Nederlandse overheid een feit: het Duitse elektriciteitsbedrijf Uniper stelde in de Telegraaf een ISDS-claim tegen de Nederlandse overheid in te dienen, op basis van het Energy Charter Treaty in te dienen, wanneer de Eerste Kamer in gaat stemmen met de wet die verbiedt om met steenkool elektriciteit op te wekken. De Eerste Kamer heeft de kolen-exit nog in behandeling.

Na een dreiging, nu dus ook een ISDS-claim. Bedrijven krijgen via ISDS erg veel invloed op overheidsbeleid dat gericht is op het algemene belang. Dat en de mogelijkheid dat de overheid moet opdraaien voor de malafide praktijken van een bank - in het geval van toewijzing van de ISDS-claim -  is de reden dat Handel Anders! campagne voert om deze manier van investeringsbescherming te stoppen, zodat bedrijven hun investeringsrisico niet langer op de belastingbetaler af kunnen wenden. Meedoen? Teken hier de petitie!