Klimaatrechtvaardigheid nu, dus #ExitECT

#ExitECT actie!

Wanneer? 

Zaterdag 26 juni tussen 13 en 15 u

Waar?

Bij de RWE kolencentrale in de Eemshaven (Groningen)

Wie?

De lokale klimaatcoalitie, FNV, De Goede Zaak en Handel Anders!-leden. Zo versterken we het samenwerkingsverband tussen de bonden, de milieubeweging en de handelsbeweging.

Wat?

Op zaterdag 26 juni tussen 13 en 15 uur zullen Handel Anders! en de noordelijke klimaatgroepen verenigd via https://klimaatrechtvaardigheid.nu/ samen actie voeren voor de poort van de RWE kolencentrale in de Eemshaven.

Met een fietsprotest naar de kolencentrale en een actie aan de poort eisen wij een klimaatrechtvaardige toekomst zonder compensatie voor RWE. Deze energiereus eist nu via het Energy Charter Treaty (ECT) 1.4 miljard als compensatie voor het Nederlandse beleid om te stoppen met kolen per 2030. Het ECT, dat bedrijven via deze schimmig arbitrage de mogelijkheid geeft om staten aan te klagen, is daarmee een van de grootste obstakels voor klimaatrechtvaardigheid. Het ECT is een belangrijk instrument van bedrijven om miljarden publiek geld te ontvangen ten koste van onze toekomst.

De actie is onderdeel van een actieweek naar aanleiding van 6 jaar Urgenda en ondersteunt de eisen van Klimaatrechtvaardigheid nu:

Investeer in klimaatbanen! Met een rechtvaardig loon en compensatie voor de arbeiders in desluitende sectoren.
Duurzame energie voor iedereen! Sluit de kolencentrales en stop de gaswinning, zonder compensatie voor fossiele bedrijven en investeerders. Investeer in een decentrale en duurzame energievoorziening onder publieke controle.
De oplossing is lokaal, democratisch en collectief! Stimuleer lokale, ecologische productie van voedsel en gebruiksgoederen. Maak werk van serieuze en representatieve burgerinspraak.

Tussen 13 en 15 uur zal voor de poort van de RWE kolencentrale een statische manifestatie plaatsvinden met een podium, sprekers en hopelijk muziek. Vanuit het noorden zullen ook verschillende fietsgroepen naar het protest toe komen om op langs die weg aandacht te vragen voor klimaatrechtvaardigheid. De ontvangst van de fiestersgroepen zal feestelijk worden ingeluid met een ontvangstcomité. Tijdens het protest zullen we een groot rood kruis bouwen. We roepen andere activisten op om ons te helpen door (materialen voor) rode kruizen mee te nemen. 

Waarom

Na het Klimaatalarm hebben verschillen klimaatgroepen het innitiatief genomen voor een actiedag om klimaatrechtvaardigheid te eisen, de datum van de acties valt samen met het Urgenda vonnis van 6 jaar geleden. Handel Anders! is onderdeel van een Europese campagne tegen het ECT. De actie is zo onderdeel van de internationale actieweek tegen het ECT. #ExitECT!

Geef je op via dit formulier om info te ontvangen:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdFTxrM1Hh4RXATBcIw-Y69hKMBMpQZ-QXJGZpjM3tJmEDBkA/viewform?usp=sf_link