2 juni: Actie tegen het Energy Charter Treaty!

Wanneer? Donderdag 2 juni, van 9 tot 10 ‘s ochtends

Waar? Bezuidenhoudseweg in Den Haag, tegenover de Tweede Kamer/Coolblue

Wie? Met Handel Anders!, De Goede Zaak, Extinction Rebellion, FNV, Milieudefensie & SOMO

Wat? Actie met een gigantische fossiele dino waarbij we Kamerleden vragen om het Energy Charter Treaty (ECT) door de shredder te halen

Waarom? Weinig mensen zullen er ooit van hebben gehoord, maar het Energy Charter Treaty (ECT) is een groot obstakel voor de aanpak van klimaatverandering. Het verdrag biedt energie-multinationals de mogelijkheid overheden aan te klagen als deze beleid invoeren dat hun winsten beperkt. De fossiele industrie maakt dankbaar gebruik van deze mogelijkheid en jagen met miljardenclaims de kosten van de energietransitie verder omhoog. De internationale onderhandelingen over de “modernisering” van het verdrag zitten ondertussen muurvast.

De vraag is: stopt het ECT een rechtvaardige energietransitie, of stoppen wij het ECT?

Donderdagochtend om 10:00 vindt er een hoorzitting plaats over het ECT. De Tweede Kamer heeft nu de kans de Nederlandse klimaatdoelstellingen in een stroomversnelling te brengen door regie te nemen over het ECT. Dat betekent: zo snel mogelijk uit het verdrag stappen met zoveel mogelijk landen. Daarom vragen wij de Kamerleden om in actie te komen!

Zie ook https://longreads.tni.org/het-energy-charter-treaty

Foto: Milan Tettero