PETITIE
Geen VIP-rechten voor multinationals: Kies voor mens & milieu
 

Weet je nog toen wij in 2016 het handelsverdrag TTIP hebben verslagen? De strijd is nog niet gestreden!

Politici en multinationals proberen het slechtste element uit TTIP weer terug tot leven te brengen: ISDS (Investor-State Dispute Settlement). Deze schimmige schaduwtribunalen staan boven de wet. Multinationals kunnen er megaclaims indienen tegen staten, wanneer wetten en regels hun winstbejag in de weg zitten. Zo komen de rechten van consumenten, werknemers, dieren en het milieu in de knel.

Mens, dier en milieu zijn belangrijker dan de winsten van multinationals. Daarom willen we definitief afrekenen met ISDS en ervoor zorgen dat er een VN-verdrag komt dat multinationals verplicht wél de rechten van mens, dier en milieu te respecteren. Want wie slachtoffer wordt van mensenrechtenschendingen door multinationals heeft nu de grootste moeite om z’n recht te halen. Dit juridisch bindende VN-verdrag voor mensenrechten en bedrijfsleven is al in de maak en wij roepen Nederlandse en Europese politici op zich hier actief voor in te zetten.

Wij roepen de Nederlandse regering en de EU op:

1. Te stoppen met het afsluiten van nieuwe handelsverdragen met ISDS en zich terug te trekken uit bestaande verdragen met ISDS

2. Zich actief in te zetten voor een juridisch bindend VN-verdrag dat de rechten van mens en milieu garandeert

3. Om in wetgeving de plichten van bedrijven op te nemen zodat zij wereldwijd mens en milieu respecteren bij hun activiteiten

Deze petitie wordt ondersteund door burgerbeweging De Goede Zaak  http://www.degoedezaak.org Je wordt doorgeleid naar hun pagina en ontvangt van hen een bevestigingsmail. Je data wordt niet gedeeld met derden.

In heel Europa is de strijd tegen ISDS begonnen.
Steun het VN-verdrag en teken de petitie.